Kısa ve Anlaşılır Salt Bilgi İçerir.

Kist Dermoid Sakral Nedir?

Pilonidal Sinüs - Kıl Dönmesi -Kist Dermoid Sakral

Halk arasında kıl dönmesi olarak adlandırılan pilonidal sinüs aslında doğumsal bir kalıntıdır.
Embiryonel dönemde omurga oluşurken dış katman içe kıvrılıp omurgayı oluşturduktan sonra birbirinden ayrılır. Bu ayrılma sırasında iki tabakanın birbirine en yakın olduğu nokta olan sakrumda (kuyruk sokumu bölgesi) küçük bir kist oluşur. Derinin bütün katmanlarını içeren bu kist ileride aktive olarak pilonidal sinüsü oluşturur. Diğer bir güncel görüş ise dökülen kılların deriye gömülmesi sonrası ortaya çıkan reaksiyon sonucu kistin oluştuğu yönündedir.

Yaş ilerledikçe özellikle adolesansda (buluğ çağı) kıllanmanın başlaması ile kist içinde de kıl ve deri salgıları birikebilir. Bu kistin ortaya çıkmasında en önemli nedendir. Bu nedenle sıklıkla gençlerde görülür. Ayrıca uzun süre sert zeminde oturma yada tekrarlayan travmalar da kisti aktive edebilir.

Tedavisi nasıldır ?

Pilonidal sinüsün tedavisi kistin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Çeşitli kist içini kazıma, ilaçla temizleme v.s. yöntemlerden bahsedilse de sonuçlar yeterince iyi değildir.
Cerrahi teknikte üç ana yöntem vardır:
1. Yöntem: Kistin çıkarılması ve yaranın açık bırakılması (açık yöntem)
2. Yöntem: Kistin çıkarılması ve yaranın karşılıklı dikilmesi (primer kapama)
3. Yöntem: Kistin çıkarılması ve yaranın yan taraftan çevrilen deri parçası ile kapatılması

1 yorum:

  1. Daha genis nasiL biLgi sahibi oLabiLiriz ? Tedavi yontemLeri nasiL uyguLanir nereye basvurmak gerekir iLeri boyut beLirtiLeri ya da basLangic beLirtiLeri neLerdir ? NisanLimda buna benzer bisi var cogu zaman sisme ve kanama patLama sekLinde gozukuyor.Simdi bacaginda da cikmaya basLadi.Lutfen aciL cevap bekLiyorum.Tesekkurederim.

    YanıtlaSil

A- B- C- D- E- F- G- H- I- K- L- M- N- O- P- R- S- T- U- V- Y- Z