Kısa ve Anlaşılır Salt Bilgi İçerir.

IYI HUYLU PROSTAT BUYUMESI NE DEMEKTIR

İyi Huylu Prostat Büyümesi

Kansere dönüşmez ama idrar zorluğu yapar.
Ayrıca erken belirti verir....

İyi huylu prostat büyümesi sık görülür mü?

Evet. Erkeklerde en sık görülen hastalıklardan biridir. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar. Genelde 50 yaş sonrasında belirtiler az-çok görülmeye başlar. 60 yaşına gelen 100 erkekten 55'inde görülür. 75 yaşında ise görülme sıklığı yüzde 80-85'tir.

Prostat büyümesi neden olur?

Yaş ilerledikçe erkeklerdeki hormonal değişiklikler sonucu oluşan ve engellenemeyen bir hastalıktır.
Korunmak için neler yapılmalıdır?

Korunmak için kesin bir önlem yoktur. Yemekle, cinsel hayatla, idrar yapma alışkanlığıyla hastalığın görülme oranı veya seyri değişmez.
Prostat büyümesi kansere çevirir mi?

Hayır. Prostat büyümesi kansere dönüşmez ama idrar zorlukları yapar. Prostat büyümesi erken belirti verir. Bu yüzden teşhisi kolaydır. Ama kanser erken belirti vermediği için mutlaka düzenli kontroller yapılmalıdır. Ancak böylece erkenden saptanır ve tedavi edilir.

Prostat büyümesi hapla tedavi edilir mi? Bu hastalık için pek çok ilaç denenmektedir. Bunların bir kısmı bazı kişilerde, diğer bir kısmı ise başkalarında fayda sağlayabilir. Bazen oldukça rahatlatır bazen de fayda etmez. 1-2 aylık ilaç deneme süresi sonrasında bir fikir edinilir. Eğer bir ilaçtan fayda sağlanırsa, bunu çok uzun yıllar kullanmak gerekir.
Günlük hayatta rahatsız olan ama ameliyat istemeyenler ne yapabilir?

Eğer bir hasta ilaç tedavisinden yarar görmüyor ve günlük hayatında sıkıntı çekiyorsa, bir müdahale gerekir. Cerrahi müdahaleden kaçınıldığı durumlarda "Minimal İnvaziv" (az riskli) tedaviler uygulanabilir.
Mikrodalga ile ameliyatsız prostat tedavisi nedir?

Ameliyatsız tedavi seçeneklerinin en etkilisi mikrodalga tedavidir. Narkoz gerektirmez. Ortalama 12 dakika süren bu işlem sırasında, prostat çevresindeki dokular yüksek ısı ile prostat eritilir ve idrar yolu açılır.

Doç. Dr. Deniz ERSEV Üroloji Uzmanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

A- B- C- D- E- F- G- H- I- K- L- M- N- O- P- R- S- T- U- V- Y- Z