Kısa ve Anlaşılır Salt Bilgi İçerir.

Aspartam Zararli mi?

Aspartam çay şekerinden 200 kat daha tatlı olan ve iki amino asit + bir metanolden meydana gelen bir tatlandırıcıdır. İlk kez James M. Schlatter tarafından 1965 yılında keşfedilmiştir. Avrupa Birliği'nce gıda katkı olarak E951 kod adını almıştr.

Aspartam kullanım güvenliği açısından ciddi tartışmalara neden olmuş ancak yapılan araştırmalarda net bir kanıt bulunamamıştır. Aspartam'ın (kütle olararak) %10'u vücut içinde ince bağırsaklarda methanole dönüşmektedir. Bu methanolün büyük bölümü bağırsaklardan emilerek hızlıca formaldehite çevilmektedir. Metanol insanlar için ileri derecede toksik olduğundan bu tartışmaların odak noktası olmuştur.

Aspartam içindeki fenilalanin aminoasidi, fenilketonüri hastaları için zararlıdır. Bu yüzden fenilketonuri hastaları aspartam içeren diyet kola veya diyet ürünü tüketmezler.

Aspartam nedir?

Aspartam, düşük kalorili bir tatlandırıcıdır. Normal şekerden 180-200 kat daha tatlıdır. Aspartam etler, tahıllar ve süt ürünleri de dahil olmak üzere bütün proteinli gıdalarda doğal olarak bulunur.

Aspartam güvenli midir?

  • Dünyanın 90'dan fazla ülkesinde gıda ve sağlık alanındaki yetkili kurumlar aspartam kullanımını onaylamıştır.
  • Amerika Birleşik Devletleri'nde, son 8 yıllık dönemde yapılan geniş kapsamlı tüketim değerlendirmeleri ve diğer ülkelerde yapılan çalışmalar, günlük aspartam tüketiminin FDA ve diğer yetkililer tarafindan belirlenen kabul edilebilir günlük miktarların çok altında olduğunu göstermiştir.
  • Aspartamın piyasada bulunduğu süre içinde güvenilirliği yoğun takiplerle ölçülmüş, insan sağlığına etkisi ve yanlış bilgiler (beyin kanseri, MS, lupus hakkındaki söylentiler) karşı delil göstermek amacıyla gözetim altında tutulmuştur.
  • Aynı zamanda Dünya Sağlık örgütü'nün Gıda Katkı Maddeleri uzman Komitesi, Avrupa Ekonomik Topluluğu Yiyecek Bilimsel Komitesi ve A.B.D Yiyecek ve ilaç Dairesi tarafindan uzun yıllar boyunca incelenmiş ve güvenli bulunmuştur.

Önemli

  • Yapay tatlandırıcı olan aspartamın kansere neden olduğuna dair deliller bulundu. Ve bu aspartam içeren ürünler yasaklandı.
  • Farelerde Tümör
  • İtalya'da yapılan bir araştırmada, düzenli olarak aspartam verilen farelerde tümörlerin ortaya çıktığı gözlemlendi. Aspartamın içinde bir metil ester ve iki aminoasit (fenilalanin ve aspartik asit) bulunuyor.
  • Zararı Gizleniyor.
  • Tatlandırıcı üreten şirketler, bu maddelerin gıda ve içeceklerde doğal olarak bulunduğunu belirtirken, bunların aspartam halinde tüketilmesinin insan sağlığına zararlı olduğunu gizliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

A- B- C- D- E- F- G- H- I- K- L- M- N- O- P- R- S- T- U- V- Y- Z