Kısa ve Anlaşılır Salt Bilgi İçerir.

Aflatoksin Nedir

Aflatoksin: Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus tarafından üretilen toksik ve karsinojenik maddelerdir. Karaciğer tarafından M1 tipine ve epoksite metabolize olur. Sıklıkla alfatoksin ile karışıtırlır.

Normalde toprakta bulunur. Hasat öncesinde ve depolama Ev yapımı pul biberler genellikle Aflatoksin içermektedirsırasında tahıla bulaşıp çoğalabilir. En az yüzde 7 rutubet ve yüksek sıcaklıkta bitkiler için zararlıdır. Tahıl(pirinç, mısır, buğday, ince ve süpürge darı); yağkökü (pamuk, soya fasülyesi, yer fıstığı, ayçiçeği); baharat(kırmızı biber, kara biber, kişniş, zerdeçal, zencefil) ve kuruyemiş(badem, antep fıstığı, ceviz, hindistan cevizi, brezilya cevizi) sıklıkla etkilenenlerdir. Bunlarla beslenen hayvanların sütünde de aynı zehire rastlanabilir.

Yüksek doza maruz kalma nedeniyle HCC tipi Karaciğer kanseri yapabilir. Hiçbir canlı türünün bu zehire direnci yoktur; ama insanda ani zehirlenmeler nadirdir. Uzun vadede zehire maruz kalmak ani zehirlenmeye göre daha iyi tabloya sahiptir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

A- B- C- D- E- F- G- H- I- K- L- M- N- O- P- R- S- T- U- V- Y- Z